Vejce, brambory, sýr, strouhanka. Ačkoli se krokety často podávají jako předkrm, mají všechny ingredience k tomu, aby byly kompletním pokrmem. A pokud jsou obohaceny o chuť jemných bylinek, je jejich úspěch zaručen.
Suroviny
- Vařené brambory 500 g
- Strouhanka 150 g
- Parmezán 60 g
- Mouka 50 g
- Vejce 2
- Šalvěj několik listů
- Tymián několik větviček
- Saturejka několik větviček
- Sůl a pepř podle chuti
- Arašídový olej dostatek na smažení
Postup
1. Začněte rozmačkáním brambor, zatímco jsou ještě teplé.
2. V tuto chvíli brambory necháte vychladnout, poté přidáte mouku, polovinu strouhanky, tymián, nadrobno nasekané lístky saturejky a šalvěje, jedno vejce, sůl, pepř a parmazán, a směs promícháte do hladka.
3. Navlhčenýma rukama uchopte hrsti bramborového těsta a utvořte váleček. Následně těsto obalte nejprve v rozšlehaném vejci a poté ve strouhance a dbejte na to, aby vše dobře přilnulo ke kroketám.
4. Nyní je čas zapnout sporák a postavit na něj prostornou pánev s hojným množstvím arašídového oleje.
5. Krokety smažte při teplotě 180°, dokud zcela nezezlátnou. Osušte na papírových utěrkách a podávejte horké!