Houbové rizoto je základním pokrmem italské kuchyně a velkou klasikou zimní sezóny. Tuto interpretaci, v níž se chuť lišek snoubí s jemnou chutí pórku a křupavou strukturou slaniny, ocení i tradicionalisté.
Suroviny
- Superjemná rýže 300 g
- Houby 300 g
- Pórek 2
- Slanina 30 g
- Extra panenský olivový olej 2 lžíce
- Máslo 30 g
- Bílé víno 1 sklenice
- Vývar 1 l
- Nastrouhaný sýr Grana 3 lžíce
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
1. Pro začátek očistěte pórek tak, abyste odstranili kořeny, vnější listy a nejtvrdší zelenou část, poté jej omyjte a nakrájejte na plátky.
2. Dále očistěte a nakrájejte žampiony na plátky a slaninu na proužky.
3. V hrnci zahřejte vývar.
4. Postavte pánev na sporák, přidejte olej, slaninu, pórek a houby a nechte všechny ingredience zhnědnout.
5. Je čas přidat rýži a za stálého míchání dřevěnou lžící ji 1-2 minuty nechat orestovat; zalít bílým vínem a na prudkém ohni ho nechat odpařit.
6. Postupně přilévejte horký vývar a za občasného míchání pokračujte ve vaření rýže na 15-18 minut.
7. Nyní je čas sundat rizoto z ohně, dokud je ještě měkké a al dente, přidat kostičky másla a strouhaný sýr Grana a promíchat; nechte chvíli odpočinout a podávejte horké.