Hráškový krém, horký nebo ohřátý, samotný nebo doplněný krutony, je pokrm ideální k podávání v čerstvých jarních dnech. Můžete ho podávat v čistém stavu nebo s trochou kreativity: možných kominací je nekonečně mnoho.
Suroviny
- Čerstvý loupaný hrášek 450 g
- Hlávkový salát 1 hlava
- Pórek 1
- Česnek 1 stroužek
- Pálivá paprička 1 špička
- Extra panenský olivový olej 1 dl
- Sůl a pepř podle chuti
- Vařený chřest 100 g
- Bazalka několik listů
Postup
1. Začnete tím, že z hlávky salátu odstraníte poškozené listy; poté ho omyjete a nakrájíte na proužky; pórek očistíte a nakrájíte na tenké plátky.
2. Dále na sporák postavte hrnec.
3. Je čas přidat hrášek, nakrájený pórek a asi 3/4 l vody.
4. Přiveďte k varu a poté pokračujte ve vaření na mírném ohni asi 20-25 minut.
5. Po uvaření přidejte proužky salátu a dochuťte špetkou soli a pepře.
6. Nyní je čas směs pomalu rozmixovat. Postupně v tenkých nitkát přilívejte olej a v případě potřeby směs propasírujte.
7. Nakonec polévku podávejte a podle potřeby ji doplňte krutony nebo osmaženými rybími filety.
8. VARIANTA
9. Před mixováním je možné přidat 100 g vařeného chřestu a několik lístků bazalky.