K tomu, abyste připravili aperitiv jinak než obvykle, stačí opravdu málo. V tomto rychlém receptu se ve dvou vrstvách měkkého chleba focaccia skrývá aromatická zeleninová nádivka, první z mnoha možných nádivek, se kterýmí můžete experimentovat.
Suroviny
- Mouka typu 00 500 g
- Mléko 180 ml
- Voda 80 ml
- Extra panenský olivový olej 3 lžíce
- Sušené droždí na slané koláče 1 sáček
- Cukr 1 čajová lžička
- Sůl 2 čajové lžičky
- - Připravíme si náplň:
- Středně velké lilky 2
- Cherry rajčata 200 g
- Bazalka 1 malý svazek
- Parmezán 50 g
- Extra panenský olivový olej podle chuti
Postup
1. Začněte tím, že omyjete lilky, odstraníte z nich stopky a nakrájíte je na kostičky o velikosti 1 cm.
Posypte je solí, "vypot'te" je pod závažím asi hodinu, pak je opláchněte pod tekoucí vodou a jemně osušte, aby jste se zbavili vody.
Dále omyjte rajčata a nakrájejte je na klínky.
2. Dále na nepřilnavou pánec dejte velké množství extra panenského olivového oleje, a po zahřátí přidejte kostky lilku.
Vařte na mírném ohni za stálého míchání asi 25 minut.
Poté přidejte rajčata a bazalku a vařte 5-10 minut.
Zeleninu odložte stranou na talíř.
3. Přejděme k přípravě těsta: v míse smíchejte mouku s mlékem pokojové teploty, vodou, solí, cukrem, práškem do pečiva a olejem a zpracujte měkké, ale pevné těsto.
Odstavte na asi 20 minut.
4. Dále těsto rozdělte na dvě poloviny, z nichž je jedna část větší než druhá, a každou zploštěte válečkem. Dříve používanou pánec jemně vymažte a zapněte sporák. Na dno pánve položte větší disk těsta, přelijte lilkem a posypte parmasánem. Poté položte druhý, menší disk těsta a focacciu uzavřete pevným spojením okrajů.
5. Přikryjte pokličkou a vařte 7 minut z každé strany.
Podávejte horké.