Guacamole je velmi stará omáčka, která se vyrábí hlavně z limetky a avokáda. Kořeny této tradice sahají až do aztécké kultury. Její silnou stránkou je univerzálnost, díky které ji můžete kombinovat i s masovými pokrmy, jako v tomto receptu.
Suroviny
- Vepřové maso 200 g
- Klobása 200 g
- Pepř 1
- Rozmarýn
- Limetka 1
- Extra panenský olivový olej
- Bobkové listy
- Sůl a pepř podle chuti
- - Příprava guacamole:
- Avokádo 1
- Rajčata 1
- Pálivá paprička 1
- Polovina cibulky
- Kmín špetka
- Šťáva z poloviny citronu
- Extra panenský olivový olej 2 lžíce
- Nasekaný koriandr nebo petržel
- Sůl a pepř
Postup
1. Začněme přípravou guacamole: Rozpůlte avokáda, odstraňte pecku a misce rozmačkejte dužinu vidličkou, pokapejte limetkovou šťávou a ochuťte olejem, solí a pepřem.
2. Dále nakrájejte rajčata a cibuli na kostičky, nasekejte koriandr a chilli, přidejte kmín a promíchejte.
3. Vepřové maso nakrájejte na kostičky, papriky očistěte a nakrájejte, limetku nakrájejte na klínky a klobásu na kousky.
4. Maso napíchejte na špíz, střídavě na kostky nakrájené vepřové maso, kousky klobásy, plátky limetky, papriky a bobkové listy, všechny špízy potřete olejem a dochuťte olejem a pepřem.
5. Poté položte gril na sporák.
6. Je čas nahřát talíř.
7. Špízy položte na gril a opékejte 7 minut z každé strany.
8. Nakonec jsou špízy připraveny k podávání s guacamole.